Contact Terug

AOC Energie Lagere tarieven, door slimme inkoop
Hoeveel energie gebruikt u? Kan dat minder, kan het anders worden gespreid, AOC Energie helpt u op weg. Hoeveel betaalt u voor de energie bij u huidige energie leverancier? Kan dat niet goedkoper, of zijn er geen betere voorwaarden mogelijk? AOC Energie kan u adviseren. Wat en wie is AOC Energie eigenlijk? En wat doen ze dan?
Energie

WKK, ondersteuning bij energie inkoop en verkoop

In de tuinbouw wordt veel gebruik gemaakt van Warmte Kracht Koppelingen (WKK). Een WKK zet aardgas om in warmte en elektriciteit. De warmte gaat de kas in, de elektriciteit wordt deels zelf gebruikt en deels verkocht. Een tuinder wordt dan energie leverancier. Het verschil tussen de inkoopprijs van gas en de verkoopprijs van elektriciteit, gecorrigeerd voor diverse factoren, noemen we de sparkspread. Kort gezegd "de Sparkspread is wat de tuinder per Megawattuur (MWh) overhoud aan een WKK".

Elektriciteit wordt verkocht op de OTC (lange termijn) en APX (korte termijn) markt. Deze markten zijn ingewikkeld om op te handelen en moeilijk te voorspellen. Wij ondersteunen tuinders bij deze handel. Hiervoor hebben we een "Sparkspread-tool" ontwikkeld. Van diverse handelsplatforms kunnen we de ingenomen posities voor gas en elektriciteit overnemen. Vervolgens kunnen we de sparkspread en de bijdrage per m2-tuin tonen.

Op basis van de verzamelde informatie kunnen we diverse informatie tonen en analyses doen. In een grafiek kunnen we de posities over tijd tonen en de ontwikkeling van de sparkspread weergeven. Mocht op bepaalde momenten in de tijd er onbalans zijn in de ingenomen posities (meer elektriciteit verkocht, dan gas om dat op te wekken ingekocht), dan corrigeert onze tool daarvoor met prijs informatie van dat moment. Op de achtergrond houdt de Sparkspread-tool namelijk de actuele energie prijzen in de gaten. Daardoor kunnen we altijd posities doorrekenen als we nu zouden besluiten al het gas dat nog moet worden ingekocht in te kopen en omgekeerd. Verder biedt de sparkspread tool de mogelijkheid om scenario's door te rekenen. In deze scenario's kunnen verwachte toekomstige prijzen worden ingevoerd, of kan er gekozen worden om meer of minder uren dan gepland de WKK te gebruiken. Ook kan er gekozen worden minder of meer elektriciteit op de korte of lange termijn markt te verkopen. Al deze informatie in combinatie met het advies van AOC Energie helpt klanten om meer uit hun WKK te halen. Deze tool wordt niet alleen door ons intern gebruikt, maar de klanten kunnen, indien zij dit wensen, ook zelf deze tool benaderen via de website van AOC Energie.

Heeft u een WKK, of bent u van plan er één aan te schaffen?
Laat u door ons adviseren om een optimaal rendement uit uw WKK te halen, via de 'afspraak pagina', kunt u een afspraak maken om het financiële rendement van uw (toekomstige) WKK optimaal te laten zijn.